Η υπερθερμία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

Υπερθερμία: Η αβλαβής αντικαρκινική θεραπεία. Τοπική υπερθερμία με ενδοφλέβια έγχυση χημειοθεραπευτικού φαρμάκου

Η υπερθερμία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη)

Η υπερθερμία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) βρίσκεται σήμερα σ΄ ένα καλό και διαρκώς βελτιούμενο επίπεδο. Τί θα ήταν όμως χωρίς τους πρωτοπόρους;

Οι πρωτοπόροι: Ουζούνογλου – Παπαβασιλείου

Ως τεχνολογία, ξεκίνησε το 1986 και ως κλινική εφαρμογή από το 1987 με τη συνεργασία του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Διευθυντές ήταν οι καθηγητές Κ. Παπαβασιλείου και Ν. Ουζούνογλου, αντίστοιχα.

Αρεταίειο Νοσοκομείο
Αρεταίειο Νοσοκομείο

Επί σειρά ετών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο μέχρι και το 2000, υποβλήθηκαν σε υπερθερμία περισσότεροι από 400 καρκινοπαθείς με εντόπιση νόσου κατά σειρά συχνότητας: υποτροπές θωρακικού τοιχώματος, επιφανειακοί λεμφαδένες, μελανώματα, όγκοι κεφαλής τραχήλου, καρκίνος πρωκτού, κ.λ.π. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα από τα περιστατικά του καρκίνου του πρωκτού δημοσιεύτηκαν σε διεθνούς φήμης Ιατρικό περιοδικό, κάνοντας τη χώρα μας πρωτοπόρα στο συγκεκριμένο τομέα. Ο πρωτοποριακός συνδυασμός λιποσωμιακών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και υπερθερμίας επίσης έτυχε της εκτίμησης σε διεθνή περιοδικά.

Η υπερθερμία στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσαλονίκη) σήμερα

Στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί σύστημα επιφανειακής υπερθερμίας, Ελληνικής κατασκευής (Ε.Μ.Π., καθ. Νικόλαος Ουζούνογλου), που προσφέρει θεραπεία στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη από το 2012. Η τεχνική της επιφανειακής υπερθερμίας εφαρμόζεται σε περιστατικά καρκινικών όγκων που βρίσκονται σε βάθος μέχρι 3-4 εκατοστών.

Αττικό Νοσοκομείο
Αττικό Νοσοκομείο

Επίσης, στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο λειτουργεί όμοιο με το προηγούμενο σύστημα επιφανειακής υπερθερμίας, προσφέροντας στον καρκινοπαθή τη συμπληρωματική αντικαρκινική θεραπεία που έλειπε από τις επιλογές για ογκολογική αντιμετώπιση των ασθενών.

ΟΓΚΟ-ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ ΑΕ, YPERTHERMIA.EU
Πρότυπα κέντρα επίδειξης υπερθερμίας: Ογκο-Ῡπερθερμία ΑΕ

Ιδιωτικά Κέντρα Υπερθερμικής Ογκολογίας που προσφέρουν τη δυνατότητα εντωβάθει υπερθερμίας (και μάλιστα με την νεώτερη επαναστατική τεχνολογία της ογκοθερμίας) έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Λειτουργούν στο πρότυπο αντίστοιχων μονάδων του εξωτερικού, και συνεργάζονται στενά για την ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την συζήτηση ιδιαίτερων περιστατικών. Τα κέντρα αυτά λειτουργούν υπό την διεύθυνση ειδικά εκπαιδευμένων ακτινοθεραπευτών, όπως ορίζει ο νόμος (ΦΕΚ 2408B/31-08-2012).

Περιοχική ογκοθερμία:

Ολοσωματική υπερθερμία: