Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στον καρκίνο-sympliromatikes kai enallaktikes therapeies ston karkino

sympliromatikes kai enallaktikes therapeies ston karkino. Συμπληρωματικες και εναλλακτικες θεραπειες στον καρκινο

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στον καρκίνο

Τί είναι συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στον καρκίνο;

“Συμπληρωματικές” και “εναλλακτικές” είναι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν πολλά είδη θεραπευτικών εφαρμογών και συστημάτων θεραπείας, που δεν αποτελούν αντικείμενο της επίσημης ιατρικής. Τις ακούμε συχνά ως τρόπους για την απάλυνση των συμπτωμάτων και των παρενεργειών των “ορθόδοξων” θεραπειών, και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο. Ονομάζουμε τις θεραπείες αυτές “συμπληρωματικές”, όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα με τις κύριες θεραπείες· τις ονομάζουμε “εναλλακτικές”, όταν χρησιμοποιούνται αντί για τις κύριες ιατρικές μεθόδους, στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Μερικές από αυτές τις μεθόδους χρησιμοποιούνται άλλοτε ως συμπληρωματικές, και άλλοτε ως εναλλακτικές, πράγμα που εξαρτάται καθαρά από την βούληση και την επιλογή του πάσχοντα. Επομένως, ανάλογα με την χρήση και την περίσταση, οι περισσότερες μέθοδοι θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στον καρκίνο (sympliromatikes kai enallaktikes therapeies ston karkino).

Υπερθερμία και Ογκοθερμία: Επίσημες θεραπευτικές μέθοδοι

Η υπερθερμία και η ογκοθερμία είναι επίσημες και ορθόδοξες θεραπευτικές μέθοδοι, σε όλον τον ιατρικά προηγμένο κόσμο, εποπτευόμενες από αντίστοιχες επιστημονικές εταιρίες, που ορίζουν τις ενδείξεις και τους κανόνες ορθής πρακτικής, με βάση τη λεγόμενη Evidence Based Medicine (EBM). Στην Ελλάδα, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγιείας (ΚεΣΥ) τις ενέκρινε το 2012 (ΦΕΚ 2408/B/31-08-12), και τις ενέταξε στο γνωστικό πεδίο της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας.

Συμπληρωματικες και εναλλακτικες θεραπείες στον καρκινο
Ογκοθερμία:  Κύρια αλλά και συμπληρωματική θεραπεία στον καρκίνο (Oncotherm EHY 2000)

Παρά ταύτα, η υπερθερμία και η ογκοθερμία συχνά αναφέρονται ως συμπληρωματικές θεραπείες, με την έννοια ότι, ενώ είναι επίσημες και ορθόδοξες ιατρικές μέθοδοι (αφού δρούν με τον καρκινοκτόνο μηχανισμό της πρόκλησης απόπτωσης των καρκινικών κυττάρων), δεν χρησιμοποιούνται μόνες στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά συμπληρώνουν τις άλλες τρεις ορθόδοξες θεραπείες: Χειρουργική, Χημειο- και Ακτινοθεραπεία. Επειδή αποδεδειγμένα

  • προκαλούν κυτταρική απόπτωση, συμβάλλουν στην υποσταδιοποίηση (downstaging) μερικών μορφών καρκίνου προεγχειρητικά,
  • επειδή ευαισθητοποιούν τους όγκους στη χημειο- και ακτινοθεραπεία, και
  • επειδή διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του καρκίνου,

θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ανάλογα, σχεδόν σε κάθε περίπτωση καρκίνου, παράλληλα με τις άλλες δυνατότητες. Δεν είναι συμπληρωματικές με την έννοια ότι θα μπορούσαμε, αν θέλαμε, να τις προσθέσουμε «εκ περισσού»· είναι συμπληρωματικές με την έννοια ότι μόνες τους δεν καταλήγουν σε ίαση, όπως άλλωστε και οι άλλες κύριες θεραπείες του καρκίνου. Ενα μικρό μόνο ποσοστό καρκίνων αντιμετωπίζεται με ένα είδος θεραπείας (πχ χημειοθεραπεία). Οι θεραπείες με πολλαπλές μεθόδους, και από πολλαπλές ιατρικές ειδικότητες είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση, ιδιαίτερα μιλώντας για συμπαγείς όγκους. Στις θεραπευτικές δυνατότητες περιλαμβάνονται χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργική, ορμονοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, υπερθερμία και πληθώρα άλλων, λιγότερο συχνών θεραπειών.

Γνήσιες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στον καρκίνο

Γνήσιες συμπληρωματικές θεραπείες είναι εκείνες για τις οποίες δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι δρούν με οποιονδήποτε συγκεκριμένο τρόπο κατά του καρκίνου, παρά ταύτα συμβάλλουν θετικά στην ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα της νόσου και από τα συμπτώματα των επιπλοκών και παρενεργειών της κύριας θεραπείας. Ολα αυτά μαζί τα λέμε βελτίωση της ποιότητας ζωής. Οι συμπληρωματικές θεραπείες είναι πολύ σημαντικές για τους περισσότερους ασθενείς, ακριβώς επειδή οι κύριες αντικαρκινικές θεραπείες (εκτός της υπερθερμίας – ογκοθερμίας) καταστρέφουν την ποιότητα ζωής τους. Είναι μια ένδειξη άσκησης κακής και στενόμυαλης ιατρικής, όταν ο ογκολόγος δεν ενημερώνει τον ασθενή του για τους τρόπους εκείνους, που θα τον βοηθήσουν να ζήσει καλλίτερα, ιδίως μάλιστα αν οι τρόποι αυτοί δεν έχουν κινδύνους και παρενέργειες (πχ υπερθερμία, ογκοθερμία, βελονισμός, ύπνωση, τάϊ-τσι, γιόγκα, κλπ). Στην περίπτωση μάλιστα της ογκοθερμίας, που δεν είναι απλά ανακουφιστική, αλλά καρκινοκτόνος μέθοδος, ο ασθενής έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να οφεληθεί και στην πρόγνωση και στην επιβίωσή του.

Συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στον καρκίνο
Γνήσιες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες στον καρκίνο

Η Κινεζική ιατρική, η Αγιουρβέδδα και άλλες λεγόμενες «παραδοσιακές» ιατρικές, ανάλογα με τον ασθενή μας, πρέπει να εξετάζονται με λεπτότητα: Αν πχ ο ασθενής είναι Κινέζος, τότε, μάλλον η Δυτική ιατρική είναι γι΄ αυτόν «συμπληρωματική», παρά η Κινεζική. Ολες οι προηγούμενες, αλλά και άλλες θεραπείες (ομοιοπαθητική, βοτανοθεραπεία, εθνοβοτανολογία, διαιτολογία, ορθοβιοτική, ορθομοριακή ιατρική, μουσικοθεραπεία, δραματοθεραπεία, κλπ) πρέπει να εκτελούνται από επαγγελματίες με τα κατάλληλα προσόντα και πιστοποιημένες σπουδές, αν θέλουμε ο ασθενής μας να αντιμετωπίζεται μέσα σε ασφαλή πλαίσια.

sympliromatikes kai enallaktikes therapeies ston karkino