Η Θερμοθεραπεία στην Ελλάδα

Υπερθερμία: Η αβλαβής αντικαρκινική θεραπεία. Τοπική υπερθερμία με ενδοφλέβια έγχυση χημειοθεραπευτικού φαρμάκου

Η θερμοθεραπεία στην Ελλάδα σήμερα

Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί νέο σύστημα επιφανειακής θερμοθεραπείας, Ελληνικής κατασκευής (Ε.Μ.Π., καθ. Νικόλαος Ουζούνογλου), που προσφέρει θεραπεία στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη, από το 2012. Η τεχνική της επιφανειακής θερμοθεραπείας εφαρμόζεται σε περιστατικά καρκινικών όγκων που βρίσκονται σε βάθος μέχρι 3-4 εκατοστών.

Πρότυπα ιδιωτικά κέντρα: Ογκοθερμία Αθηνών & Ογκοθερμία Θεσσαλονίκης
Πρότυπα ιδιωτικά κέντρα: Ογκοθερμία Αθηνών & Ογκοθερμία Θεσσαλονίκης

Ιδιωτικά Κέντρα Υπερθερμικής Ογκολογίας που προσφέρουν τη δυνατότητα εντωβάθει υπερθερμίας (και μάλιστα με την νεώτερη επαναστατική τεχνολογία της ογκοθερμίας) έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Λειτουργούν στο πρότυπο αντίστοιχων μονάδων του εξωτερικού, και συνεργάζονται στενά για την ανάπτυξη θεραπευτικών πρωτοκόλλων και την συζήτηση ιδιαίτερων περιστατικών. Τα κέντρα αυτά λειτουργούν υπό την διεύθυνση ειδικά εκπαιδευμένων ακτινοθεραπευτών, όπως ορίζει ο νόμος (ΦΕΚ 2408B/31-08-2012).

Οι πρωτοπόροι: Ουζούνογλου – Παπαβασιλείου

Η Θερμοθεραπεία στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σ΄ ένα καλό και διαρκώς βελτιούμενο επίπεδο. Τί θα ήταν όμως χωρίς τους πρωτοπόρους;

Ως τεχνολογία, ξεκίνησε το 1986 και ως κλινική εφαρμογή από το 1987 με τη συνεργασία του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Διευθυντές ήταν οι καθηγητές Κ. Παπαβασιλείου και Ν. Ουζούνογλου, αντίστοιχα.

Επί σειρά ετών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο μέχρι και το 2000, υποβλήθηκαν σε επιφανειακή θερμοθεραπεία περισσότεροι από 400 καρκινοπαθείς με εντόπιση νόσου κατά σειρά συχνότητας: υποτροπές θωρακικού τοιχώματος, επιφανειακοί λεμφαδένες, μελανώματα, όγκοι κεφαλής τραχήλου, καρκίνος πρωκτού, κ.λ.π. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα από τα περιστατικά του καρκίνου του πρωκτού δημοσιεύτηκαν σε διεθνούς φήμης Ιατρικό περιοδικό, κάνοντας τη χώρα μας πρωτοπόρα στο συγκεκριμένο τομέα. Ο πρωτοποριακός συνδυασμός λιποσωμιακών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και θερμοθεραπείας, που εφαρμόστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, επίσης έτυχε της εκτίμησης σε διεθνή περιοδικά.